Zostań szefem kuchni, którym zawsze chciałeś być!

Ile razy bałeś się wejść do kuchni, żeby zrobić śniadanie, obiad lub kolację? Możesz potrzebować nowej perspektywy.

Gotowanie może być przyjemne i relaksujące, jeśli spróbujesz spojrzeć na to z innej strony. Oto kilka wskazówek kulinarnych, które z pewnością wywołają mrowienie w kubkach smakowych i zachęcą wewnętrznego szefa kuchni do wyjścia.Zrób wywar w dużych ilościach. Wywar można stosować w wielu różnych przepisach. Jeśli raz zrobisz dużą porcję, łatwo ją przechować do późniejszego wykorzystania. Po prostu włóż go do torebek, które można zapieczętować. Włóż go do zamrażarki i rozmroź, gdy będziesz go potrzebować.Postaraj się zaplanować posiłki na cały tydzień. Jeśli wyrobisz w sobie nawyk planowania cotygodniowego menu, zaoszczędzisz czas na zakupach spożywczych i zmniejszysz stres związany z koniecznością wymyślania pomysłu na posiłek w ostatniej chwili. Ponadto przechowuj w lodówce notes z magnesem i zanotuj wszystkie przedmioty, których Ci brakuje. W ten sposób Twoja kuchnia będzie zawsze zaopatrzona w składniki, których regularnie używasz.Wilgotny ręcznik papierowy i plastikowa torba mogą przedłużyć żywotność twoich zieleni. Jeśli owiniesz świeże zioła lub świeże warzywa wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie umieścisz je w plastikowej torbie, wytrzymają dłużej. Jeśli to zrobisz, zwykle pozostaną świeże trzy do czterech dni dłużej.Po ugotowaniu dla kogoś posiłku nigdy nie spiesz się z jedzeniem, ponieważ zawsze powinieneś poświęcić trochę czasu i zaangażować się w rozmowę, aby dać ciału szansę na strawienie. Zostań szefem kuchni, którym zawsze chciałeś być!

Część posiłku to zapachy i aromaty, które wydziela, a drugą część to Twoje rzeczywiste spożycie.Jeśli planujesz zostawić kurczaka w piekarniku na chwilę po upieczeniu, odejmij kilka minut od jego czasu pieczenia.

Ponieważ kurczak nadal się piecze nawet po odjęciu go od źródła ciepła, może szybko wyschnąć w piekarniku, który jest wciąż gorący.Przechowuj ser w lodówce, ciasno owinięty folią i z dala od powietrza. Pomoże to utrzymać pleśń z dala. Chociaż niewielka ilość pleśni nie jest szkodliwa dla sera, jej nadmierne spożycie jest niebezpieczne. Z pewnością wpłynie to również na jakość twojego sera.Zawsze używaj hermetycznych pojemników do przechowywania w kuchni składników do pieczenia, takich jak cukier lub mąka. Zapieczętowane pojemniki świetnie nadają się do trzymania robactwa na zewnątrz i zapobiegania zepsuciu jedzenia. Te pojemniki można kupić w niemal każdym sklepie.Marynować mięso w torebce. Wiele przepisów wymaga marynowania mięsa w naczyniu przez kilka godzin, od czasu do czasu odwracając. Może to być frustrujące, ponieważ mięso nigdy nie jest całkowicie pokryte marynatą. Lepszym sposobem jest wrzucenie mięsa i marynaty do torebki strunowej, usunięcie jak największej ilości powietrza i mocne wstrząśnięcie, aby mięso pokryło się. Włóż do lodówki i po prostu od czasu do czasu odwróć torebkę.Upewnij się, że mięso i ryby są równomiernie doprawiane. Posyp jedzenie solą i pieprzem, jakby padało. Dzięki temu unikniesz zbrylania się i części mięsa bez przypraw. To sprawi, że posiłek będzie smaczniejszy.Skorzystaj z tych wskazówek, przygotowując następny posiłek. Gdy ich spróbujesz, będziesz mieć pewność, że gotowanie wcale nie jest takie złe! Może się okazać, że lubisz gotować i zacząć eksperymentować jeszcze dalej. Śmiało i rozpocznij swoją kulinarną podróż już dziś!