Tradycyjny chleb na naturalnym zakwasie

Coraz częściej zaczynamy się przyglądać artykułem spożywczym, które kupujemy na co dzień, podobnie powinniśmy zwracać uwagę na chleb, często pomimo tego że pieczywo nie różni się od siebie znacząco wyglądem, często może bardzo różnić się składem.

Prawdziwy chleb powinien być wykonany na zakwasie, czyli mieszance fermentującej mąki i wody, dzięki temu uzyskuje się naturalne drożdże, które powodują iż ciasto wzrasta, tego rodzaju chleb jest pieczony od tysięcy lat. Chleb powinien posiadać trzy składniki czyli mąkę, wodę, sól oczywiście dobrej jakości chleb może być także upieczony z małym dodatkiem drożdży, jednak nie są one składnikiem koniecznym. W naszym kraju spożywa się najwięcej pieczywa białego, z mąki pszennej, dodatkowo z mąki żytniej, lub też z mieszanych. Pieczywo pszenne obejmuje przykładowo bułki, rogale, bułki maślane, bagietki francuskie. Oczywiście w przypadku mąki pszennej, także możemy mieć do czynienia z różnymi odmianami, może być to lepsza jakościowo mąka, lepszego typu, bardzo dobrym pomysłem jest także chleb z mąki orkiszowej, można także spotkać chleb pszenny z dodatkiem zmielonych ziaren. W przypadku pieczywa żytniego możemy wyróżnić chleby razowe, pełnoziarniste, pytlowe. Może być ta mąka żytnia jest ciemna lub jasna, oczywiście jest ona lepsza od pszennej ze względu na smak, zawartość błonnika, składników odżywczych czy też witaminy B. Tradycyjny chleb na naturalnym zakwasie

Jednak musimy zwrócić uwagę na fakt iż pieczywo żytnie jest bardziej ciężkostrawne, dlatego też nie jest zalecane dla osób, które mają problemy z żołądkiem, z układem trawiennym.

Wiele osób uważa że najlepszym pomysłem są wyroby z mieszanych pszennych i żytnich, może być to tak zwany chleb baltonowski, dodatkowo można dodać mąki orkiszowej. W całej Polsce spotkamy tego rodzaju pieczywo z pewnością Piekarnie w Warszawie nie są tutaj wyjątkiem. W stolicy znajdziemy wiele piekarni o bardzo długich kilkusetletnich tradycjach. Opierają swoją recepturę na wielu pokoleniach doświadczenia piekarzy. Z pewnością dobra piekarnia musi posiadać odpowiedni piec, dopilnować należy odpowiedniej temperatury, oraz długości pieczenia. Wprawne oko piekarza powinno oczywiście także czuwać nad wzrostem ciasta, wzrost powinien odbywać się w odpowiedniej temperaturze.